Galgenhumor

Spændende nyt skuespil talent får velfortjent spillerum på Teatret ved Sorte Hest.

Af: Jacob Neiiendam

Jack Richardsons absurd-komiske stykke Galgenhumor har efterhånden godt 40 år på bagen, men kan dog ikke ligefrem betegnes som en klassiker. Dertil er det trods alt for forankret i sin tid, selvom dets temaer om menneskets desperate og umulige forsøg på at bryde ud af deres trivielle hverdag stadig giver mening. Men skuespillet gør forestillingen værd at se.

I første akt møder vi fængselsinspektøren, spillet med stor pondus og overbevisning af  Morten Rose, samt luderen, hvis opgave det er at give en dødsdømt mand adspredelse i hans sidste timer. Luderen Lucy spilles af Nina Jeppesen og den dømte advokat Walter af  Ole Godfred, og sammen holder de stykkets svageste og mest seriøse del flot oppe. Det er klart til deres ros, at man ikke her helt mister koncentrationen i en meget statisk akt.

Langt mere kød og bid kommer der imidlertid i anden akt, hvor både galskaben og humoren bliver forløst.
Morten Rose
får endnu mere spillerum som fængselsinspektøren
, men både  Julie Jakobsen og  Klaus Hjuler lader ham ikke noget efter. Hjuler finder et fint leje som bødlen, der ikke gider sit liv og job mere, og Jakobsen er en sand fornøjelse som hans skrappe kone. Her er stort set ingen døde øjeblikke, og der er en meget veloplagt energi i samspillet.

Alle bortset fra Hjuler er tidligere elever fra den private skuespillerskole Holberg Skolen, og de beviser meget overbevisende, at det ikke er nødvendigt at gå på de statsstøttede skuespilskoler for at lære håndværket. Det er altid en fornøjelse at se nye talenter udfolde sig på scenen, så hvis det ellers er til at få en plads for de talentspejdere, der burde sidde i salen, skulle alle give de nye en chance - man vil ikke blive skuffet.

 

Forfatter:
Jack Richardson

Instruktion:
Tabitha Vinten

Medvirkende:
Morten Rose, Julie Jakobsen, Klaus Hjuler, Ole Godtfred, Nina Jeppesen

Spillested:
Teatret ved Sorte Hest

Spiller fra den 13.juni til den 17.juni

Spilletid: ca. 2 timer, inkl. 20 minutters pause